domingo, 19 de diciembre de 2010

TOC

El trastorn obsessiu-compulsiu (TOC) és una síndrome psiquiàtrica que pertany al grup de desordres d'ansietat caracteritzat per:
  • Obsessions: Són idees, pensaments, imatges o impulsos recurrents i persistents que són egodistònics, és a dir, que no són experimentats com produïts voluntàriament, sinó més aviat com a pensaments que envaeixen la consciència i que són viscuts com a repugnants o sense sentit.
  • Compulsions: Són conductes repetitives i aparentment finalistes, que es realitzen segons determinades regles de forma estereotipada. La conducta no és una fi en si mateixa, sinó que està dissenyada per produir o evitar algun esdeveniment o situació futura, relacionats amb l'obsessió en qüestió, per la qual cosa la seva realització redueix l'ansietat provocada per l'última. En general, l'individu reconeix la falta de sentit de la conducta i no obté plaer a l'hora de dur a terme aquesta activitat, encara que aquesta disminueix l'ansietat provocada per la seva obsessió.
  • Les obsessions i les compulsions: són una font significativa de malestar per a l'individu o interfereixen en el seu funcionament social.
Els TOCs més comuns són:
  • Netejadors: Són persones tenen obsessions relacionades amb la contaminació a través de determinats objectes o situacions.
  • Verificadors: Són persones que inspeccionen de manera excessiva amb el propòsit d'evitar que es produeixi una determinada catàstrofe.
  • Repetidors: Són aquells individus que s'obstinen en l'execució d'accions repetitives.
  • Ordinadors: Són persones que exigeixen que les coses que els envolten estiguin disposades d'acord amb determinades pautes rígides, incloent distribucions simètriques.
  • Acumuladors: Col·leccionen objectes insignificants, dels quals no poden desprendre's.
  • Ritualistes mentals: Acostumen a apel·lar a pensaments o imatges repetitius, cridats compulsions mentals, amb l'objecte de contrarestar la seva ansietat provocadora d'idees o imatges, que constitueixen les obsessions.
  • Numerals: Busquen sentit als nombres que els envolten; sumant-los, restant-los, canviant-los fins que els dóna un nombre significatiu per a ells.
  • Filosofals: Amb tendències a pensar coses incertes. Viuen en un procés metafísic del que no poden desprendre's.
  • Turmentats i obsessius purs: Experimenten pensaments negatius reiterats, que resulten incontrolables i bastant pertorbadors.
  • Sexuals: Són persones que tenen pensaments sexuals recurrents i abasten totes les particularitats i conductes sexuals, com: idees infundades sobre tenir disfuncions sexuals.
  • Orientació Sexual: És el Trastorn Obsessiu Compulsiu que es refereix específicament a dubtes, idees fixes i compulsions sobre l'homosexualitat.

Per acabar, penjaré dos vídeos relacionats amb aquest tema:

Aquest vídeo és un documental anomenat TOC TOC ¿QUIÉN ES? EL TRASTORNO OBSESIVO-COMPULSIVO a través del qual tindreu l'oportunitat de veure una persona que explica com ha viscut el TOC al llarg de la seva vida i quines han estat les seves obsessions.
Aquest és un documental a través del qual en Punset tracta el tema de les obsessions cerebrals.

Espero que us sigui útil i interessant.

Fins aviat

3 comentarios:

  1. Quina aportació tan fantàstica, Ana!
    Molt bona feina!

    ResponderEliminar
  2. Hola Ana,

    M'ha semblat molt interessant la teva aportació sobre el TOC, el qual era força desconegut per a mi. També m'han cridat l'atenció els enllaços que has penjat, és per això que he buscat altres vídeos relacionats amb aquest tema.
    He trobat un documental fragmentat en cinc parts sobre el TOC. En aquest documental es pot veure la vida que porten determinades persones amb aquest tipus de trastorn.

    L'enllaç de la primera part del documental és el següent:
    http://www.youtube.com/watch?v=H5ngPaaI0Xo&feature=related

    Espero que us interessi.

    Fins aviat!

    ResponderEliminar
  3. Ana,

    M'ha semblat molt interessant l'aportació que has volgut compartir amb tots nosaltres, relacionada amb aquest tipus de trastorn anomenat obsessiu- compulsiu.

    M'ha agradat molt conèixer i saber una mica més sobre aquest trastorn.

    Fins aviat!

    ResponderEliminar