viernes, 19 de noviembre de 2010

Alzheimer, la malaltia que devora la memòria

Tots sabem que la memòria és fonamental per aprendre, per evocar records, per fer representacions mentals, per fer activitats quotidianes (llegir, vestir-se...), etc. Però què passa quan la memòria està afectada per alguna infermetat o trastorn? Amb total seguretat, les accions o activitats que he comentat anteriorment serien molt difícils de portar a terme.

La malaltia més coneguda com aquella que devora la memòria és l'Alzheimer, que és una malaltia progressiva i degenerativa del cervell. És la més comuna de les demències.

Se sap que, lentament, la malaltia ataca les cèl·lules nervioses de l'escorça cerebral deteriorant, així, les capacitats de les persones per controlar les emocions, reconèixer error i patrons, coordinar el moviment, cuidar de si mateix i, sobretot, recordar. Al final, la persona perd tota la memòria i el funcionament mental.
La velocitat de progressió és diferent per a cada persona. Si la malaltia d'Alzheimer es desenvolupa ràpidament, és probable que continuï progressant de la mateixa manera, però si ha estat de desenvolupament lent, probablement seguirà un curs lent.


Què succeeix en el cervell amb la Malaltia de l'Alzheimer?
Les neurones que controlen la memòria i el pensament estan deteriorades i interrompen el pas de missatges entre elles. Aquestes cèl·lules desenvolupen canvis distintius: plaques senils i feixos neurofibrilars (degeneracions del teixit cerebral). L'escorça del cervell (principal origen de les funcions intel·lectuals) s'atrofia, s'encongeix i els espais en el centre del cervell s'engrandeixen reduint, per tant, la seva superfície.


 
Quins són els símptomes de la malaltia d'Alzheimer?
A les primeres etapes, els símptomes poden ser molt subtils. Entre aquests es troben:
- Repetició freqüent de frases
- Ubicació equivocada de coses amb freqüència
- Dificultat per recordar el nom d'objectes coneguts
- Perdre's en rutes conegudes
- Canvis de personalitat
- Convertir-se en una persona passiva i sense interès per les coses amb les quals abans gaudia
- Dificultat per fer coses que abans solia fer bé com, per exemple, jugar jocs complexos, aprendre rutines o informacions noves i complexes, etc.

A mesura que avança la malaltia, els dèficits es fan més evidents. Alguns dels símptomes són:
- Disminució en el coneixement dels fets recents
- Oblit de fets de la vida pròpia (es perd la consciencia de qui s'és)
- Problemes per escollir la roba
- Al·lucinacions, discussions, cops, vides i conducta violenta
- Desil·lusió, depressió i agitació
- Dificultats per fer tasques com: preparar aliments, conduir, vestir-se, viatjar fora de rutes familiars i manejar les finances.

Cal saber que una persona que pateix la malaltia d'Alzheimer severa ja no pot viure sense ajuda, ja que no reconeixen el llenguatge, no reconeixen als membres de la família i ja no són capaces d'exercir les activitats bàsiques de la vida diària (com menjar, vestir-se i banyar-se).

Tractaments
La malaltia d'Alzheimer no es pot curar ni és possible restaurar les funcions deteriorades. Tot i així, és possible retardar el seu progrés però no detenir-la.
El tractament, doncs, va destinat a retardar l'evolució de la malaltia, a manejar els problemes de conducta, la confusió i l'agitació, a modificar l'ambient de la llar i, el més important, a oferir suport a la família. A mesura que la malaltia evoluciona pot causar-li més dany a la família que al pacient en si. Per aquest motiu, existeixen teràpies (ex. musicoteràpia), tallers, etc. per aquests familiars que han de fer-se càrrec d'una persona amb Alzheimer. A continuació us penjo un vídeo que
explica un projecte anomentat “aprendre a ayudarle” i que explica detalladament quins tipus de propostes, activitats, tallers... es realitzen tant per persones amb l'infermetat com pels seus familiars o ajudants.

Per acabar, m'agradaria penjar un altre vídeo que realment val molt la pena, ja que podreu veure un cas real d'Alzhaimer. Us ho recomano plenament perquè s'expliquen algunes situacions de la vida quotidiana de la persona amb aquesta infermetat i de la seva cuidadora que ens poden semblar, fins i tot, entranyables.

Espero que us agradi!!!

Per cert, per si és del vostre interès, aquesta és la pàgina web de l'associació d'Alzheimer d'Espanya : www.fundacionalzheimeresp.org

Fins aviat!!!

viernes, 12 de noviembre de 2010

TRAINSPOTTING

Hola a tots i a totes!

L'altre dia a classe vam mirar un documental sobre l'heroïna que ens va impactar molt a tots i a totes. Aquest vídeo em va fer recordar una pel·lícula que vaig veure fa alguns anys i que tracta també del tema de l'heroïna: Trainspotting.

Aquesta pel·lícula va causar molta controvèrsia en el seu moment, ja que es deia que fomentava l'ús de les drogues entre la joventut. A més, Trainspotting va ser una gran novetat, perquè mai s'havia tractat el tema de les drogues d'una manera tan humana al món del cinema.

De què tracta la pel·lícula?? Tracta d'un grup d'heroïnòmans d'Edimburg que no tenen aspiracions en el seu pas per la vida. Així que, d'alguna manera, aquestes persones consumeixen drogues en busca d'un sentit existencial.

En aquesta pel·lícula també es veurà molt clarament com les persones que consumeixen drogues pateixen aquell cercle viciós que l'Ernest Luz ens va explicar a classe, és a dir, aquell en que una persona consumeix drogues perquè li provoca plaer, però també per por a patir la síndrome d'abstinència que aquestes provoquen quan l'individu no pren la dosi que necessita.

Si busquem per Internet informació d'aquesta pel·lícula, a Wiquipedia concretament, trobarem aquest apartat:
“La filosofía de vida que presenta el personaje principal, Mark Renton, se resume en una simple y sencilla pregunta que tiene por objetivos responderse pregunta: ¿para qué elegir vida? Renton señala al principio de la película que seguir a la masa y llevar una vida normal es complicado. Es decir, el adicto no trabaja, no tiene pareja, no tiene responsabilidades ni moral, solamente tiene que preocuparse de conseguir lo que pueda vender para costear él mismo su adicción. Por lo tanto, no se estresa, no tiene peleas amorosas, y es bastante individual. Sin embargo, con el pasar del tiempo, se da cuenta de que no puede estar sumido en un destino circular, y decide ser útil. La conciencia de Mark es Diane, quien señala en una escena que todo va cambiando, incluidas la música y las drogas, y que él no puede seguir en ese estado, se percata de que está envejeciendo”.
Penso que aquest paràgraf recull a la perfecció el missatge que el director vol transmetre a través d'una pel·lícula al gran públic.

A continuació us penjo el link de l'inici de la pel·lícula que, personalment, crec que és un dels millors de la història del cinema.

També penjo el tràiler per si és del vostre interès.

Per acabar, m'agradaria dir-vos que us recomano molt que mireu la pel·lícula, si es que no la heu vist encara, perquè us impactarà com el documental.

Fins aviat!!


domingo, 7 de noviembre de 2010

Estats alterats de consciència

Hola a tots i a totes,

Ja fa dies que vam veure aquell documental tan impactant sobre “Els nens de l'estació Leningradsky” a través del qual va sorgir el tema d'estat de consciència. A grans trets, l'estat de consciència és aquell en què es troben actives les funcions neurocognitivas superiors. L'estat de son i l'estat de vigília són estats de consciència. Però el que m'interessa són els estats de consciència alterats (o modificats) els quals mostren l'existència de nivells o fases de vigília diferents. Aquests nivells poden ser induïts i alterats de forma artificial o patològica. Dit això, a continuació us penjo uns quants links d'un vídeo molt interessant sobre els estats alterats de consciencia, gràcies a meditacions o altres pràctiques espirituals. Són cinc, perquè el vídeo està dividit en cinc parts.

Us convido a mirar-los, ja que quedareu fascinats amb tot el que el cos humà pot arribar a fer alterant els estats de consciència.